Založ si blog

Bankroty sú pre ekonomiku Slovenska vysoko pozitívne.

Bankroty firiem sa vnímajú negatívne. Verejnosť si myslí, že veritelia bankrotujúcej firmy nedostanú peniaze, ľudia prídu o prácu a o mzdu.

Obľúbenou témou sociálnych demagógov a ekonomických prďúsov sú zmyslené negatívne sociálne dopady bankrotov na pracujúcich. Chýba už len propagovať, že u nás za socializmu bankrot podniku neexistoval.

Tento negatívny pohľad zvádza laikov nazrieť aj na firmu Bankrot, lebo „upratuje“ zadlžené z trhu.Politici typu Lipšic vykrikujú, že ide o konkurznú mafiu a novinári typu Nickolson objavujú senzácie o ne daňových podvodoch a „uprataní“ firiem v bankrote. Zo schránkových firiem sa stala hlavná volebná téma na záchranu ekonomiky a transparentnosti podnikania. Samé bludy pre neinformovaných, bez konkrétneho reálneho prínosu pre spoločnosť, a tým aj pre ekonomiku Slovenska. Tieto a komunistické ekonomické názory ich šíriteľov na negatívny vplyv bankrotu sú často výplodom ich nedoštudovania a často i názorovej obmedzenosti či morálneho vnútorného zlyhania, pretože vedome klamú občanov.

Bankrot ako Upratovacia firma

Zadlžená neprosperujúca firma je ako bujnejúci rakovinový nádor v tele. Vyciciava a požiera zdravé bunky v ekonomike. Požiera peniaze veriteľov bez šance na ich návrat.

Čím dlhšie existuje, tým viac škody v ekonomike napácha. Škodu pácha aj v živote ľudí, zamestnancov, obchodných partnerov, samotných majiteľov, podnikateľov. Od zadlženej firmy nedostane dane ani štát, pretože všade vo svete sa platia zo zisku. U nás máme malú výnimku daň zo straty, tzv. daňovú licenciu.

Zmyslom podnikania je dosiahnuť zisk. Druhotnú platobnú neschopnosť vytvárajú zadlžené firmy, ktoré stále pôsobia na trhu, existujú, parazitujú, podvádzajú, neplatia faktúry, jednoducho škodia ako nádory rakoviny v tele. Štát so svojím zdĺhavým súdnictvom a nefunkčným Zákonom o konkurze, t. j. bankrote, nie je schopný efektívne odstraňovať zadlžené firmy z trhu.

Nie je schopný reálne liečiť ekonomiku. Deformuje ju protekčnými daňovými úľavami a dotáciami pre svojvoľne vybraných podnikateľov, spriaznených často s vládou a s províziami. Čestných podnikateľov konajúcich bez protekčných úľav a dotácií, bez fondov EÚ iba znechucuje.

Bankroty už 20 rokov odstraňujú z tela slovenskej ekonomiky nádory a nádorčeky – zadlžené firmy ako neštátne súkromné pracovisko bez dotácií z fondov EÚ i štátnych úľav. Odstraňujú zadlžené neprosperujúce firmy z trhu. Čím viacej takýchto zadlžených firiem odstráni, tým bude naša ekonomika zdravšia, čím skôr to urobíme, tým skôr bude trh bez neplatičov faktúr a daní zdravší. Kto tomuto nerozumie, je ekonomicky prďús.

Spoločnosť by mala na činnosť firiem podieľajúcich sa na ozdravovaní ekonomiky nazeraťpozitívne, štát by ich mal podporovať a nie prenasledovať a šikanovať. Predstavte si ekonomiku kde nie sú zadlžené a neprosperujúce firmy, ale všetky prosperujú a dosahujú zisk. Je to vôbec možné ??

Je ale iba v hlavách ekonomických prďúsov, či možno v bájnom komunizme. V kapitalistickej, trhovej ekonomike sú bankroty hnacím motorom ekonomiky. V konkurenčnom prostredí sa každý snaží modernizovať a vyrábať efektívne, aby v konkurencii uspel a nezbankrotoval.

Na záver iba toľko, že nie je pravda, že by som bol navrhnutý na štátne vyznamenanie za dlhoročný prínos pri ozdravovaní ekonomiky Slovenska. Údajne má toto vyznamenanie dostať nejaký pán Šaroký, za významný prínos pri budovaní diaľničnej siete Slovenska. Som z toho znechutený a sklamaný.

Mgr. Vladimír Strýček – konzultant firmy

PS: Tento príspevok nie je reklama firmy a ani žiadny reklamný blog ! Je to len moje vyjadrenie ako konzultanta ! Myslím že na Slovensku je viacej takýchto firiem a verím že by sa s mojim názorom stotožnili.

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 66897x
Priemerná čítanosť článkov: 2676x

Kategórie