Založ si blog

Ponziho tulipánový bankrot v našich pomeroch (časť2)

Pokračovanie článku: Ponziho tulipánový bankrot v našich pomeroch (časť1)

V máji 2002 Krajský súd v Košiciach vyhlásil konkurz na nebankovú finančnú spoločnosť Horizont Slovakia, a. s. Úpadok „nebankovky“ prineskoro dostal svoju právnu podobu.

Bezprostredne po tom, čo obidvoch obvinených Vladimíra F. a Mariána Š. oficiálne vydali chorvátske orgány slovenskej strane, ich kukláči Prezídia Policajného zboru s agentmi Národnej ústredne Interpolu na Slovensku letecky prepravili do Košíc. Vladimíra F. previezli z Košíc do väznice v Ilave. V decembri 2003 sudca Krajského súdu v Košiciach odsúhlasil predaj majetku – nebankového subjektu Horizont Slovakia, a.s., po vyhodnotení 1. kola ponúk na odkúpenie.

V júni 2004 zostali bývalí konatelia zbankrotovaných nebankových subjektov Horizont Slovakia a B.M.G. Invest Vladimír F. a Marián Š., obvinení z miliardových podvodov, naďalej vo väzbe. Najvyšší súd obidvom obvineným na návrh prokurátora predĺžil väzbu do 26. decembra. V máji 2006 senát Špeciálneho súdu v Pezinku na neverejnom zasadnutí rozhodol o zaistení majetku obžalovaných Vladimíra F. a Františka M. Svoje rozhodnutie zdôvodnil senát tým, že obžalovaní sú stíhaní pre trestný čin, za ktorý vzhľadom na povahu a závažnosť činu a na pomery obžalovaných treba očakávať uloženie trestu prepadnutia majetku a je obava, že výkon tohto trestu bude zmarený alebo sťažený.

Obžaloba vyčíslila škodu na viac ako 12 miliárd Sk, čo sú nevyplatené vklady. Podľa súdu vznikla obava, že sa Vladimír F. a František M. chcú majetku zbaviť. V júni 2006 prenikol na verejnosť údajný zoznam klientov skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont, ktorý obsahoval osobné údaje, ako sú mená, priezviská, adresy, rodné čísla, čísla zmlúv, výšky vložených súm, percentuálne výnosy a dátumy výplaty.

CD sa stalo obchodovateľným politickým tovarom. Otvorený list s údajmi dostali elektronickou poštou viacerí zástupcovia médií, pisateľ sa podpísal menom František M. 11. septembra 2006 senát Špeciálneho súdu v Pezinku otvoril pokračovanie hlavného pojednávania v kauze Horizont Slovakia a BMG Invest s obžalovaným Vladimírom F. a spoločníkmi. Pred senát predstúpil aj bývalý hovorca oboch spoločností Alfonz Š. Poprel, že by BMG a Horizont lákali svojich klientov masívnou reklamnou kampaňou, ako mu kladie za vinu obžaloba.

Zmluvy medzi nebankovými subjektmi BMG Invest a Horizont Slovakia boli podľa ich bývalého právneho zástupcu, Petra V., v poriadku. Ten však nevedel posúdiť ekonomickú relevantnosť týchto zmlúv a ich výhodnosť pre klientov firiem. Vyhlásil to na hlavnom pojednávaní Špeciálneho súdu v kauze „tunelovania“ BMG Invest a Horizont Slovakia. Obžalovaný Vladimír F. vyhlásil, že zmluvy koncipovala na základe vzorovej zmluvy ich bývalého právneho zástupcu, právna kancelária. To potvrdil aj svedok. V procese s obžalovanými v kauze skrachovaných nebankových subjektov podľa ich obhajcov viacnásobne porušili zákon.

Podľa obhajcu Milana K. bolo porušené právo obžalovaných na obhajobu, pretože nebolo možné aplikovať naše návrhy na doplnenie dokazovania. Podľa obhajcu bolo ich mandantovi sústavne upierali aj právo vyjadriť sa k niektorým návrhom alebo dôkazom a ak sa vyjadril, jeho návrhy zamietli. V roku 2007 odsúdili bývalého majiteľa nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia, Vladimíra F. na 11 rokov a šesť mesiacov v tretej nápravnovýchovnej skupine. Senát Špeciálneho súdu ho uznal vinným z trestných činov podvodu formou spolupáchateľstva. Mariána Š. odsúdil na sedem rokov väzenia, Františka M. v neprítomnosti na 11 rokov a šesť mesiacov.

Ten však na výkon trestu dodnes (2009) nenastúpil, už piaty rok sa skrýva. Súd rozhodol aj o prepadnutí ich majetku. Štvrtú obžalovanú Annu M. senát Špeciálneho súdu oslobodil. Obžaloba vyčíslila škodu vyše 14 miliárd korún, čo sú nevyplatené vklady. Najvyšší súd zamietol odvolanie väčšiny páchateľov a tresty potvrdil. Súd teda potvrdil ich vinu z trestných činov podvodu formou spolupáchateľstva a porušenia pravidiel v hospodárskom styku, ktorých sa dopustili v súvislosti s bankrotom nebankových finančných inštitúcií, ako aj prepadnutie ich majetku.

Prípad bankrotu, v ktorom veritelia svoje peniaze dodnes nedostali a zrejme ani nikdy nedostanú, má s tuplipánmi v Holandsku veľa spoločného. Chýr o ľahkom zbohatnutí a dav hlúpych chamtivcov. V prípadoch firiem ako Horizont Slovakia a BMG Invest išlo o využitie známej Ponziho schémy.

Táto podvodná investorská operácia sľubuje investorom neuveriteľne vysoké výnosy v krátkej dobe. Výnosy nevytvárajú reálne finančné operácie, ale vyplácajú sa spočiatku z vkladov neskorších investorov. Ich dôvera investovať sa získava preukazovaním vyplatenia vysokých ziskov prvých vkladateľov. Tento spôsob na ošklbanie hlupákov sa pripisuje jeho zakladateľovi, talianskému emigrantovi, Carlovi Ponzimu, ktorý takto v rokoch 1919 až 1920 v Spojených štátoch amerických vylákal od približne 40 tisíc investorov sumu 15 miliónov dolárov. Ponzi si zrejme uedomil, že hlupáci boli aj budú, a zaslepení chamtivosťou uveria, že za „cibuľku tulipánu“ získajú rozprávkový majetok. Túto chamtivosť využil, aby mu naleteli, iba  namiesto tulipánov ponúkol poštové známky, o niekoľko sto rokov neskôr. Ponzi však tiež skončil vo väzení.

Rekordnú obmenu Ponziho schémy prežilo Pobaltie, kde sa lakomí dôchodcovia dali médiami na budúci zločin bezostyšne propagujúcou reklamou nalákať nie na 48 percent, ale na rovných sto.

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 66885x
Priemerná čítanosť článkov: 2675x

Kategórie