Založ si blog

Ponziho tulipánový bankrot v našich pomeroch (časť1)

Holé Fakty prípadu a ako ho vidím ja.

Holandsko poznáme ako krajinu veterných mlynov a tulipánov, ktorá koncom 16. storočia zažívala zlatý vek. Koloniálny obchodný styk s Východnou Indiou sa stal zlatou baňou – jedna cesta často vyniesla obchodníkovi aj 400% zisk. V Holandsku pribúdali prepychové vily s obrovskými záhradami. A práve nový kvet z Konštantínopolu očaril holandskú vyššiu vrstvu.

Prvý tulipán vypestovali v roku 1593, stal sa hitom, čoraz viac ľudí obdivovalo a chcelo mať nový kvet a jeho cena závratne rástla. Po nejakom čase niektoré odrody napadol mozaikový vírus a vytvoril na nich mramorový efekt, čím popularitu ešte zvýšil. Kto na začiatku 30. rokov 17. storočia nemal pred domom tulipán, bol spoločensky úplne znemožnený. Okolo roku 1634 sa do pestovania tulipánov hromadne pustila aj stredná trieda, už nielen pre ich krásu, ale najmä pre obchod. Cena cibuliek závratne rástla. Stále viac ľudí opúšťalo svoju každodennú prácu, aby obchodovalo s tulipánmi.

Na vrchole koncom roku 1636 cena vyskočila aj 20 krát za mesiac, nečudo, že ľudia boli ochotní vymeniť celý svoj majetok za jednu cibuľku. Do obchodu sa zapojili všetky vrstvy spoločnosti. Mánia sa začínala šíriť na burzy ďalej do Európy, najmä do Anglicka a Francúzska. Ale ako to už býva, začiatkom februára 1637 bublina praskla a na burze prepukol bleskový prepad.

Tisíce ľudí zrazu držali v ruke takmer bezcennú burinu – a prišli o všetok majetok. Tulipánový bankrot si vybral svoju daň. Názory na jeho celkové dopady sa rôznia, niektorí tvrdia, že táto kríza znamenala pád Holandska z pozície svetového lídra na úkor Británie, iní také tvrdé dopady spochybňujú (napr. dlhy vzniknuté počas tejto krízy sa väčšinou dohodou urovnali za zlomok hodnoty). To, že sa v podstate nič nezmenilo na ľudskej chamtivosti ani po storočiach, dokazuje aj príklad z nášho súčasného Slovenska.

Využili na to dokonale jednu z  nie najlepších ľudských vlastností, chamtivosť, spojenú s hlúposťou a ekonomickým debilizmom a naivitou socialistických penzistov. Penzistov, celý život budujúcich socialistické hospodárstvo, ktorým sa zachcelo stať sa finančnou oligarchiou raného slovenského kapitalizmu. Túžili vlastniť a ovládnuť finančný trh – zázračným investovaním svojich celoživotných úspor. Z ilúzií o finančnom podnikaní ich rýchlo vyliečil bankrot ich investičných zázrakov.

Prečo nie sú 48-percentné výnosy?

Čo sa stalo a prečo nie sú 48-percentné výnosy? Miliardy zmizli a Najvyšší súd po čase potvrdil vysoké tresty. Podvod sa začal roku 1997, kedy Vladimír F. kúpil spoločnosť Horizont Slovakia a na jeseň začal s prijímaním vkladov od obyvateľstva prostredníctvom spoločnosti BMG Invest.

Sľuboval neuveriteľne vysoké zhodnotenie vkladov. V reálnom podnikaní nepredstaviteľne vysoké 48% úroky či výnosy možno prirovnať k tým tulipánovým cibuliam, za ktoré sa mali vyplatiť milióny. Reklama robila svoju unfair prácu, reklamné agentúry zarábali a ohlupovali finančným zázrakom točiacich sa peňazí.

Od roku 1998 investovaniachtiví občania začali vkladať do tejto „nebankovej inštitúcie“ veľké peniaze. Spoločnosť Horizont Slovakia, o.c.p., vykázala napokon stratu 246 miliónov korún a celkové aktíva Horizontu predstavovali zhruba 2,5 miliardy korún.

Strata spoločnosti Horizont Slovakia sa zvyšovala, v roku 1999 ohlásila stratu 873,4 miliónov korún. Vladimír F. sa vtedy vkladateľov pokúsil upokojiť tvrdením, že spoločnosť bude zisková neskôr. Podľa jeho prognóz v roku 2002. V roku 2000 varovala občanov vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová, že činnosť nebankových inštitúcií nepodlieha žiadnej regulácii, dozoru ani obmedzeniam.

Ukladanie úspor je preto mimoriadne riskantné. Od roku 2002 pobočky BMG Invest ostali zatvorené. Horizont Slovakia a BMG Invest stihli od obyvateľov vyzbierať 62,78 miliardy korún a uzavreli 856-tisíc zmlúv.

Vyše 53 miliárd použili na spätné vyplatenie vkladov a úrokov, ale ďalšie miliardy zmizli a poškodených ostalo nakoniec 170-tisíc ľudí. 12. februára 2002 odstúpil zahraničný investor od prevzatia spoločností B.M.G. Invest a Horizont Slovakia. Predstavitelia nového vedenia klamlivo zdôrazňovali, že nebankové subjekty Horizontu s vyplácaním vkladov klientov po znovuotvorení pobočiek nebudú mať problémy a nový americký vlastník má dostatok prostriedkov aj na pokrytie vysokých strát odkúpených subjektov.

Podľa informácií týždenníka Trend pritom Horizont len za roky 1998 až 2000 vykázal kumulované straty na úrovni 6 miliárd korún. 1. marca 2002 zadržala chorvátska polícia dvoch obvinených konateľov nebankových spoločností Horizont Slovakia a B.M.G. Invest. Išlo o trestne stíhaných Vladimíra F. a Mariána Š., na ktorých vo februári sudca vydal medzinárodný zatykač.

Dovtedajšie výsledky vyšetrovania prípadov nebankových spoločností Horizont Slovakia a B.M.G. Invest nasvedčovali tomu, že už od začiatku išlo pravdepodobne o podvod na princípe pyramídovej hry. Spoločnosti totiž podľa získaných dôkazov už od roku 1998 vykazovali stratu a výnosy vyplácali iba z peňazí nových klientov. Naďalej však v masívnej reklamnej kampani sľubovali vysoké zúročenie vkladov z ich podnikateľských činností.

Pokračovanie v časti 2.

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 66895x
Priemerná čítanosť článkov: 2676x

Kategórie