Založ si blog

Boj o prežitie, boj o peniaze, boj o existenciu časť2

Pokračovanie článku : Boj o prežitie, boj o peniaze…

Preto som sa rozhodol predstaviť súbor faktov a názorov aby sa zvýšili možnosti akceptácie ich špecializovanejších prác širšou odbornou i laickou verejnosťou. Z poznatkov aktuálnej praxe, praxe podnikateľa, jedného z Vás – podnikateľa, ktorý sa chce pokúsiť priblížiť Vám, hlavne podnikateľom a ďalším záujemcom, obsah a kontexty slova bankrot, pretože bankrot sa stal predmetom jeho podnikania. Ide o stručnú výpoveď o bankrote a bankrotovaní, ktoré v súčasnosti v spojení s hospodárskou krízou a nezamestnanosťou začína zaberať hlavný priestor verejnej diskusie a mediálnej publicity.

Celosvetový záujem o svetovú hospodársku krízu, mediálny obsah .

frekvencia uverejňovaných správ v novinách, televízii, rozhlase a na internete stúpa…

Vnímame to už možno všetci ako najzávažnejšie aktuálne dianie vo vývoji ekonomiky, celého spoločenského života, jej nadstavby. Celosvetový záujem o svetovú hospodársku krízu, mediálny obsah a frekvencia uverejňovaných správ v novinách, televízii, rozhlase a na internete, dáva tušiť, že pôjde zrejme o veľmi zásadnú až existenčnú otázku. Otázka ekonomickej existencie jednotlivca, podniku, koncernu nadnárodnej spoločnosti, medzinárodných ekonomických združení, štátu, koalície štátov či celého ekonomického sveta. Slovné spojenia hospodárska kríza, bankrot, nezamestnanosť, sociálna stabilita, sociálny dumping (likvidácia kolektívnych zmlúv a odborov dovozom lacnej pracovnej sily), pokles či prepad na finančných trhoch… sa dostali do slovníkov prakticky všetkých politikov, ktorí predkladajú rôzne ekonomické úvahy a návrhy a prezentujú snahu riešiť závažné dopady hospodárskej krízy na obyvateľstvo, na národnej aj medzinárodnej úrovni.

Kvôli tomu sa združujú ekonómovia, teoretici a praktici, utopickí ekonomickí a politickí šarlatáni, ktorí v každej dobe ponúkajú zaručené riešenia, často nerešpektujúc ani zákony prírody a

fyziky, nieto ešte ekonomické zákony platiace v ekonomike. Nepopulárne, tvrdo a nekompromisne. Tieto zákony nemajú zľutovanie nad nikým a ničím. Ich pôsobenie dopadá na stav našej peňaženky a životnú úroveň, uspokojovanie našich prvotných potrieb, jedlo, bývanie, doprava, škola pre deti, či viac už nadstavbových záležitostí, ako vyššie vzdelanie, veda, kultúra a šport, až po hýrenie v užívaní a konzumovaní luxusu najdrahších tovarov a služieb.

Nepopulárne, tvrdo a nekompromisne

Bankrot – Exekucia : Nepopulárna, tvrdá a nekompromisná

Prakticky na všetko treba peniaze, na všetky oblasti ľudskej činnosti, vždy podmienenej ekonomickým základom. Až po zabezpečení a uspokojení tých najzákladnejších ľudských potrieb (fyziológia, bezpečnosť) sa môžeme venovať potrebám vyšším (socializácia, komunikácia, kultúra, poznávanie, vnímanie krásy, spiritualita). Základ našej materiálnej existencie vyjadrujú peniaze, všeobecný ekvivalent, môžeme si za ne kúpiť skoro všetko. Táto funkcia a moc peňazí sa od prvopočiatkov kapitalizmu vo Florencii pri výrobe látok stala všadeprítomným hnacím motorom podnikania a jeho skutočným dôvodom.

Cieľom podnikania a ekonomickej činnosti je dosiahnuť čo najväčšie vlastníctvo, čím väčší balík peňazí. Za ne si môžeme slobodnejšie plniť svoje materiálne sny a uspokojovať materiálne i duchovné potreby seba a svojich blízkych. Preto podnikateľ podniká, vstupuje do ekonomického prostredia, do jeho ekonomických a spoločenských vzťahov, právnych noriem, ktoré tieto vzťahy upravujú, ale aj vynucujú ich dodržiavanie. Vstup do podnikania býva však na rôznej úrovni. Začína ako živnostník možno celkom sám, bez tradície a skúseností a neraz vkladá iba svoju šikovnosť a zručnosť.

 

Ani jeho postavenie v ekonomickom systéme globálneho kapitalizmu sa nezhoduje s postaveném veľkého finančníka, či vlastníka akcií, napr. petrochemického podniku nadnárodného významu. Niet rovnakej štartovacej čiary, iba obrovské rozdiely. Niekto začína v garáži s autoservisom, do ktorého vložil úspory celej širokej rodiny a sám pracuje od rána do večera, nepoznajúc soboty a nedele, kým iný vstupuje do ekonomického kapitalistického súperenia hoci tak, že získal veľkú socialistickú továreň politickým rozhodnutím privatizačnej komisie.

Dokončenie nabudúce…

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 66717x
Priemerná čítanosť článkov: 2669x

Kategórie