Založ si blog

Boj o prežitie, boj o peniaze, boj o existenciu časť1

Moje myšlienky na podstatu veci.

Právnici bankrot poväčšine vnímajú len cez právo a tým skresľujú ucelenejší a objektívnejší pohľad, zužujúc ho len do sveta paragrafov. Osobitne dôverujem tomu, že práve malý a stredný podnikateľ je ten najživotaschopnejší, najvynaliezavejší a najhúževnatejší a teda aj najpracovitejší.#

Predstavuje jedinečný typ človeka s víziou, ochotného a odhodlaného vydávať zo seba maximum, aby obstál v konkurencii, bol úspešný a stal sa podnikateľom vnútorne veľkým, hoci aj vo svojom malom podniku. Osobne som hlboko presvedčený, že práve táto vrstva ľudí prináša ten najživotaschopnejší ekonomický a hospodársky pokrok, a preto sa stala nosnou silou ekonomického napredovania.Dôverujem práve podnikateľom, lebo u nás niet inej sily, ktorá by rozhodujúcim spôsobom mohla zvrátiť dopady ekonomickej krízy.

Nevidím inde odhodlanosť a potenciál, okrem malých a stredných podnikateľov, pretože práve ich schopnosti vytvárajú predpoklad pružnej adaptácie na nové ekonomické pomery. Nemožno vylúčiť, že sa zaznamenajú aj straty a prehry, no celkovo verím na súhrnné víťazstvo týchto tvorivých a vynaliezavých ľudí a ich pre celú spoločnosť rozhodujúci prínos, často ešte stále nedocenený. V spojení s dobrými projektmi rozvoja infraštruktúry, zabezpečovaných opatreniami štátu, EU a obozretnej vlády, sa črtá šanca hospodársku krízu prekonať a udržať trend budovania sociálneho štátu.

Budovania socialistického, pardon, sociálneho štátu v rámci trhového hospodárstva na princípoch kapitalistických výrobných vzťahov a ich reguláciou pre rozvoj sociálnych projektov. V tomto smere sú zásadné rozhodnutia vlády, nezastupiteľné vo vzťahu k investíciám do megaprojektov rozvoja cestnej siete, diaľníc, letísk, železnice, informatizácie či vytvárania podmienok pre ďalšie investície. Vhodne vytvorené podmienky môžu stimulovať výrazný náskok pre nové investorské vstupy a rozvoj ekonomiky s istotou sociálnych programov.

Ostanú pre mňa hlupákmi všetci tí, ktorí sa týmto projektom bránia a obmedzujú malých a stredných podnikateľov administratívou a všelijakými nezmyselnými normami.

#Prečo ich zrážať na kolená len preto, že svojou prácou a šikovnosťou, snahou niečo dosiahnuť, niečo viac ako ostatní, chcú posunúť svoju životnú úroveň viac dopredu?

To sa stáva predmetom závisti u tých pohodlnejších, lenivejších či neúspešnejších. Sondujem ale práve
odvrátenú, smutnejšiu stránku podnikania, keď sa namiesto vytúženého zisku dosiahne strata, naplní sa podnikateľské riziko a miesto zaslúžených peňazí zostanú prázdne vrecká… najťažšie na svete… a hromžiaci veritelia… a dlžoby.

V tomto kontexte sa pokúšam túto odvrátenú stránku podnikania priblížiť aj širšej verejnosti, ktorá sa zaujíma o túto problematiku.

Výber vychádza aj z bohatých vlastných skúseností i z kompilácie internetových informácií, súvisiacich s témou bakrotu a hospodárskej krízy, nechránených autorským zákonom. Výber z dostupných faktov som využil nie na chválenie sa cudzím perím, ale ako priestor horeuvedeným i necitovaným autorom v publikácii, ktorá pravdepodobne ako prvá svojho druhu na Slovensku kompletizuje aj ich úsilie a poznatky, s ktorými sa na základe rozsiahlych praktických skúseností stotožňujem.

Pokračovanie nabudúce…

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 67681x
Priemerná čítanosť článkov: 2707x

Kategórie