Založ si blog

Svetová kríza a hypotekárny bankrot časť 3

Dokončenie článku : Svetová kríza a hypotekárny bankrot.

Jednoducho banky nemajú komu predať založené nehnuteľnosti a ich cena padá a nestačí na 100% poskytnutý úver kryť. To spôsobuje nedostatok hotovosti v bankách.

#

Túto situáciu aj využili niektorí dlžníci a prestali splácať hypotekárne úvery, ak cena ich založenej nehnuteľnosti klesla pod úroveň poskytnutého úveru. Hypotekárna kríza teda pôsobí automaticky na celú ekonomiku a najviac sa prejavuje v poklese stavebnej výroby. V USA pokles stavebnej výroby upadol na viac ako na polovicu, čo sa prejavuje nárastom nezamestnanosti – stavebné firmy a všetci ich subdodávatelia hromadne prepúšťajú zamestnancov.

Vznik finančnej krízy sa teda dá odvodiť z potreby bánk získať peniaze. Kapitál nepozná hranice a vo svetovom hospodárstve sa v každej sekunde presúva mnoho obrovských súm v rámci medzinárodného finančného trhu. Tento trh obchoduje s peniazmi a ich produktmi, ktoré nazývame finančné deriváty. Hypotekárne inštitúcie – banky vydávajú hypotékami zaistené cenné papiere. Za tieto cenné papiere sa ručí hypotékou.

Cenné papiere sú obchodovateľné na burze cenných papierov a majú rôzne označenia. Kto kúpi cenný papier, preberá riziko, že môže dosiahnuť aj stratu, ak úver neprinesie zisk. Cenné papiere sa nakupujú kvôli zisku z poskytnutých úverov. Investuje ten, kto kupuje hypotekárne cenné papiere a chce zarobiť na ich ďalšom predaji, kedy budú ešte drahšie. Na stabilnom hypotekárnom trhu ceny nehnuteľností rastú. Nákup hypotekárnych cenných papierov je výbornou investíciou a finančné spoločnosti ich nakupujú ako bezpečné investície do nehnuteľností.

Bonitu hypotekárnym cenným papierom stanovujú ratingové agentúry, ktoré odporúčajú ich kúpu a predpovedajú zaručené výnosy, aby nalákali investorov. Ratingové agentúry sú však často prepojené práve na banky, ktoré ponúkajú hypotekárne cenné papiere. Tak sa stane, že investori kupujú mačky vo vreci, ovplyvnení ratingovou agentúrou, ktorá možno poberá aj provízie za dobrú reklamu, tzv. rating. Z hypotekárnych úverov sa teda vytvára derivát obchodovateľný na burze. Katastrofálny prepad ceny týchto derivátov, obchodovaných na Wall Street, odštartoval krízu a masový pokles cien nehnuteľností. Napríklad dom, ktorý stál 500 tisíc dolárov, sa dnes nedá predať ani za 200 tisíc dolárov.#

Hypotekárna kríza obnažuje aj hlbší problém. USA v roku 1971 zrušili krytie dolára zlatom a po študentskej nežnej revolúcii a perestrojke sa v bývalom socialistickom tábore zrušilo krytie prácou.Nástup internetu a digitálnych peňazí tak umožnil ďalšie skreslenia medzi hodnotami a cenami.

Preto možno pozorovať paradox, že hlásatelia a oslavovatelia peňazí, tzv. liberáli, sa ich v rozpore s tým, čo hlásajú, už dávno čo najrýchlejšie zbavovali a zbavujú. Majetkové priznania liberálnych politikov dokumentujú iba na Slovensku stovky nehnuteľností na jedno meno. A takmer nulové úspory. Títo ľudia neveria sami tomu, čo hlásajú a nastáva globálna kríza dôvery – nemožno veriť médiám, ratingovým agentúram, prieskumom verejnej mienky, finančnému trhu – ale hlavne peniazom. Ak máte v ruke veľký peniaz a dobrý pocit istoty, asi ste v sebaklame a autosugescii. To platilo pre dolár krytý zlatom. Ak súčasne na inom mieste tlačia ďalšie a ďalšie bankovky, také isté ako držíte v ruke, plné vagóny, cena Vašej istoty klesá a klesá..

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 67632x
Priemerná čítanosť článkov: 2705x

Kategórie