Založ si blog

Svetová kríza a hypotekárny bankrot časť. 1

Historia sa opakuje ? Zamyslite sa čo všetko je momentálne vo svete ako cez kopirák.

Hypotekárna kríza v USA roku prerástla do najväčšieho úpadku storočia a ukázala krízu globálneho kapitalizmu v celej jeho nahote.

Prepukla globálna recesia, drastický pokles prakticky všetkých rozhodujúcich ekonomík sveta. Odhady strát vyčísľujú všetky možné inštitúcie, ale reálne číslo sa nevie a Medzinárodný menový fond už ohlásil, že to môže byť 1,4 bilióna dolárov. Aká však bude hodnota dolára, fond neuvádza, keďže iba finančné injekcie novo vytlačených peňazí v USA na sanáciu systému už toto číslo prekročili.

#

Svet pochopil, že kolaps najväčšieho politického a ekonomického hráča, kríza najdemokratickejšieho politicko-ekonomického systému na svete, postihuje automaticky aj ostatné ekonomiky štátov na celom svete a spúšťa vlnu bankrotov a vznik masovej nezamestnanosti a zúfalé schudobnenie tých, čo obchodujú iba so svojou pracovnou silou. Základ hypotekárnej krízy bez zložitej principiálnej a systémovej analýzy možno zjednodušene vysvetliť metaforicky naprincípe nafukovanej bubliny, ktorá v určitom okamihu praskne, lebo sa nedá nafukovať stále a donekonečna.

Nafukovanie sa chápe ako stále zvyšovanie cien a vytváranie presvedčenia u čo najväčšej skupinyinvestorov a radových občanov, že je to tá najlepšia investícia zabezpečujúca stály rast hodnoty. Hlása sa zvyšovanie ceny a stabilita, čo hodnotu investovaných peňazí navždy uchová a táto hodnota sa nikdy nestratí. Investorov lákajú zisky z nehnuteľností a developeri a investičné spoločnosti za silnej úverovej podpory bánk stavajú ďalšie a ďalšie nehnuteľnosti, byty, domy, a administratívne komplexy bez plánovania a globálnej regulácie. Paradoxne, tedabankrot trhu s nehnuteľnosťami zapríčiňujú obrovské investície do tohto biznisu.

Na ne poskytovali úvery banky s vidinou dosiahnuť maximálne zisky z výstavby a predaja nehnuteľností. Tie ale pri poklese ceny zapríčiňujú záhubu a bankrot mnohých bánk, investičných a stavebných spoločností. Krachuje očakávanie, že kapitál narastie a prinesie vytúžený zisk. Jednotliví developeri ešte aj cez tie isté banky, ktoré financovali megaprojekty investičnej bytovej výstavby, ich predávali už konkrétnym záujemcom, ktorí za svoj nadhodnotený byt však nevedia okamžite zaplatiť. Hlavne mladé rodiny si brali hypotéky-pôžičky, čím opäť nahrávali bankám k ďalším ziskom z úrokov.

#

Pôžičky sa pritom istia samotnou nehnuteľnosťou, okolo ktorej sa veľkoryso investovalo, úverovalo a požičiavalo. Bublina sa trojito nafukovala. Tento stavebný boom rozkrútil ekonomiku a spôsobil rozvoj stavebnej výroby a celého reťazca všetkých dodávateľov od producentov stavebných hmôt, výrobcov stavebného železa a vôbec celého stavebníctva a služieb. Stúpla zamestnanosť vo všetkých týchto odvetviach a mzdy stavebných robotníkov rástli. Trh už pociťoval nedostatok stavebných robotníkov, montážnikov a špecializovaných jednotlivých remeselníkov. Nikto tento proces investícií nereguloval a všetci sa tešili zo zamestnanosti a ziskov. V čase pred prasknutím bubliny ceny nehnuteľností ako bezpečných investícií rástli, pričom nezodpovedali rastu produktivity práce a reálnym mzdám.

Rast cien donekonečna však ísť nemohol a voľný trh uplatnil svoju absolútnu moc v okamihu, keď ponuka nehnuteľností na trhu zrazu prevýšila dopyt – bublina praskne. Už sa nedá viac nehnuteľností predať, lebo niet komu, za také vysoko nafúknuté ceny. Kto chce predať, musí cenu znížiť. Súperenie sa otočí smerom k znižovaniu, kto ceny zníži najviac, predáva.

Pokračovanie nabudúce…

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 67657x
Priemerná čítanosť článkov: 2706x

Kategórie