Založ si blog

Bankrot ako príprava na samovraždu (časť2)

Ako sa prejavuje? Depresia neovplyvňuje len cítenie, ale aj rozmýšľanie a konanie človeka. Podnikateľ v depresii osmutnie, nedarí sa mu sa z niečoho tešiť, stráca záujem o svoje predchádzajúce aktivity, radosti, potešenia. Stupňuje sa pocit úzkosti, spojený často s telesnými príznakmi – bolesťami hlavy, zvieraním na hrudníku, tráviacimi ťažkosťami. Zle spí, prestáva mu chutiť jesť, chudne, cíti sa unavený, akoby stratil všetku energiu, nezaujíma ho ani sex. Stráca schopnosť sústrediť sa, ťažko a pomaly sa mu rozmýšľa, obmedzuje pohybovú aktivitu, ktorá sa spomaľuje.

Má pocit, že všetko, čo v minulosti spravil, bolo zle, nedokáže nič ani teraz a má strach, že v budúcnosti to bude ešte horšie. Nie je schopný vôbec pracovať, starať sa o seba, v najzávažnejších stavoch prestane úplne rozprávať, jesť, nedokáže sa hýbať. Pacienti, ktorí prekonali závažnú depresiu, hovoria, že utrpenie pri nej býva oveľa horšie ako pri najhorších telesných bolestiach.

Príčiny depresie?

Podobne ako pri iných duševných poruchách spolupôsobí naraz viacero príčin. Biologické spočívajú v dedičnom základe alebo v biochemických zmenách v mozgu, ktoré môžu byť vyvolané aj psychologickými podnetmi. Biologické a psychologické príčiny sa navzájom ovplyvňujú nielen pri vzniku, ale aj pri liečbe depresie. Z psychologického hľadiska je pri vzniku ochorenia veľmi dôležitá schopnosť vyrovnať sa s rôznymi stratami v živote.

Aj so stratou peňazí a majetku pri bankrote. Depresia patrí k najčastejším a najzávažnejším ochoreniam. Najzávažnejšími depresiami trpí asi 2-3% ľudí, menej závažnú prekoná počas života tretina až polovica obyvateľstva. Len jednu desatinu z nich však lekári správne diagnostikujú a aj z nich sa len asi tretina správne lieči. Dôsledkom nesprávnej liečby sú nielen závažné ekonomické straty pre pacienta i celú spoločnosť (depresia je v súčasnosti druhé najnákladnejšie ochorenie na svete), ale aj zbytočné utrpenie až smrť chorého (až 15 -20% pacientov sa pokúsi o samovraždu). Od r. 1957 poznáme lieky, ktoré dokážu ovplyvniť depresívne prežívanie pacienta – antidepresíva. Samotné ochorenie, ktoré sa u časti pacientov môže vracať, síce nevyliečia, ale dokážu ovplyvniť jeho príznaky a spolu s ďalšími liekmi na stabilizovanie nálady dokážu držať ochorenie pod kontrolou. Nemenej dôležitá je schopnosť vyrovnať sa s psychologickými príčinami depresie a so zvýšenou citlivosťou voči záťažiam pomocou psychoterapie.

Poznáme viacero psychoterapeutických metód, ktoré spolu s liekmi umožnia väčšine pacientov pokračovať v normálnom živote. Dôležité je mať niekoho, s kým sa možno porozprávať o problémoch, aktívne sa snažiť nežiť osamelo. Prvým predpokladom, ako sa depresii vyhnúť, sú vedomosti o nej. Spoznanie vlastného ochorenia a prvých príznakov je predpokladom, aby sa depresia nevrátila.

Ak pomoc najbližšieho okolia nestačí, treba vyhľadať obvodného lekára, psychológa alebo psychiatra. Možno pozorovať tendencie, že práve strata zamestnania a bankrot firmy patria k závažným spúšťačom depresie priam v masovom meradle. Osobitne sú tieto poznatky vedecky prepracované a zisťované aj v Japonsku, kde obrovské pracovné tempo a strata zamestnania či bankrot firmy vedie často k samovraždám. Nástupom hospodárskej krízy a vlny bankrotov počet samovrážd narastá.

Zákon ktorý sa nevzťahuje na dlžníka, ktorým je štát. . .

26.06.2016

Po niekoľko ročnej účinnosti druhej novely musím konštatovať, že len v celkom ojedinelých prípadoch si veritelia vyberú speňažovanie formou dražby, a preto vo väčšine prípadov správca speňažuje majetok predajom mimo dražby za podmienok, ktoré určia konkurzní veritelia v pláne speňaženie. Na samotné speňažovanie je potrebný súhlas súdu formou opatrenia, ktoré je [...]

Likvidačný konkurz pre Slovensko

20.06.2016

V rokoch 1998-2000 možno zaznamenať ďalšiu etapu vývoja. Toto obdobie začína prvou novelizáciou zákona č. 12/1998 Zb. Z., ktorý nadobudol účinnosť 1. februára 1998. Až účinnosťou tohto zákona sa začalo konkurzné právo aplikovať v plnom rozsahu s výnimkou subjektov, ktoré boli ako dlžníci vyňatí z pôsobenia Zákona o konkurze a vyrovnaní. Všetky spôsoby odkladu [...]

Nejako tí kapitalisti musia vzniknúť!

16.06.2016

V historicky ojedinelej a neopakovateľnej transformácii sa objavila „insolvencia“, nemožnosť platiť pre nedostatok peňazí. Účinnosť zákona č. 388/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní sa sústavne odkladala. Po období socializmu s právnym poriadkom bez konkurzného práva, vznikla potreba ho znova oživiť a prijali zákon č. 328/1991 Zb. Z. o konkurze a vyrovnaní, aby sa [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Mgr.Vladimir Strýček

Štatistiky blogu

Počet článkov: 25
Celková čítanosť: 67622x
Priemerná čítanosť článkov: 2705x

Kategórie